My Followers

August 23, 2009

Cuppies Buat Yg Teristimewa..

Cuppies yang ditempah oleh bakal cikgu ni untuk kawan katanya.. kawan tapi mesra agaknya ek? hehehe.. Erny mai amik sendiri cuppies ni di Lunas. Mmg peramah dan manis orgnya.. Senang berurusan dengan bakal cikgu ni sebab dia mmg tak cerewet. Oleh sebab penerimanya seseorang jejaka, aku rasa warna biru lebih sesuai.. Lagipun ada order cuppies untuk hari jumaat ( gambar di bawah ) pun nak warna biru juga.. Jadi utk jimat masa, aku warnakan cuppies2 ni dengan warna yang sama. Masa tgk cuppies ni Erny cakap dia suka.. harap2 penerima cuppies yang bernama Azren ni pun suka la ya.. Selamat Hari Lahir Azren & tima kasih Erny ya..

Saja aku letak home-made coklat supaya tak nampak kosong sgt cuppies2 ni..


Cuppies yang ni pulak tempahan dari Ija. Awai2 Ija dah bagitau, Adi suka biru & hijau, Ija pulak suka pink & merah. Jadi lepas bincang2 aku buat design camni..
Aku hantar cuppies ni ke Kepala Batas jumaat lepas. Cuppies sambut puasa katanya.. Kami janji bertemu di sebuah restoran di kepala batas tu.. Rupanya si jejaka bernama Adi seperti yang tertera di cuppies ni pun ada sama.. Hmmm..sama cantik sama padan si Ija & Adi ni.. (akak suka lesung pipit ija tu.. dalam tul!! heheheh )
Ija kata dia pun suka dgn kapis ni.. then mlm tu, Ija sms bagitau Adi kata sedap. Terima kasih ya Ija..

August 18, 2009

Mexican Bun


Made this mexican bun last Friday for my hubby and our little cheeky daughter..


MEXICAN BUN
source : Mamafami fp.. thanks ma!

Filling Ingredients :

100g salted butter ~ softened

1/4 teaspoon vanilla essence

35 g brown sugar


Method :

1. Beat butter with an electric mixer on medium speed using the paddle attachment for three minutes.

2. Add in vanilla essence and brown sugar. Beat till creamy.

3. Regrigerate the mixture until firm.

4. Divide mixture into 20g portion ball. Keep refrigerated until ready to use.


Topping Ingredients :

65 g butter ~ softened

55 g icing sugar ~ sifted

1 Grade A egg ~ lightly beaten

1/3 teaspoon coffee flavouring ( * I use mocha paste + indocafe )

**or you can use 1 1/2 teaspoons instant coffee dissolved in 3/4 teaspoon water

65 g cake flour ~ sifted


Method :

1. Beat butter and icing sugar using an electric mixer with the paddle attachment on medium speed for 5 minutes until mixture is light and fluffy.

2. Gradually beat in egg.

3. Add in coffee flavouring.

4. Sift flour into mixture and mix on low speed until combined.

5. Refrigerate until ready to use.



Sweet Dough Ingredients :

250 g high protein flour ~ sifted

2.5 g bread improver ~ sifted

2.5 g bread softener

10 g milk powder ~ sifted

38 g caster sugar

1/2 teaspoon salt

1 teaspoon instant yeast

1 egg ~ lightly beaten

135 g water or milk (do not use milk powder if using milk)

30 g butter ~ softened


Method :

1. Mix sifted flour, bread improver, bread softener, milk powder, sugar, salt, instant yeast and egg in a mixer bowl.

2. On the mixer (with dough hook) on low speed.

Pour in the 3/4 of the liquid, a little at a time.

3. Add in the butter and pour the balance liquid if needed. Knead till dough is soft, smooth and elastic (not sticky).

4. Divide dough into 55 g portions. You should get about 9 portions.

5. Roll each portion into a ball. Cover the balls of dough and leave to rest for 10 minutes.

6. Flatten the dough and place a portion of filling in the center of the dough.

7. Gather the edge and pinch to seal. Make sure to seal well or the filling will leak out during baking.

8. Place on a greased baking tray. Repeat with remaining portions of dough. Place each bun about 7.5 cm apart on the baking tray.

9. Prove for 45 minutes in a warm place or until doubled the size.

10. Pipe the topping on the buns in a spiral, starting from the centre.

11. Bake in a pre-heated oven at 170 C for 12 - 15 minutes or until bun are lightly brown.
**Note : Amount of liquid used may vary depends on the flour you used.

August 17, 2009

Advance Besday Kapis..

salam... farah dari kl order utk besday adiknya yang juga bernama farah di Baling, Kedah.
Sepatutnya kapis ni dihantar pada hari Rabu tapi memandangkan adik farah ni kena p kursus, jadi farah minta kek ni dihantar ke ofis adiknya pada hari ini.. iaitu hari isnin. Tapi disebabkan tukang antar ada hal pada hari tersebut dan cuma boleh hantar kapis ni pada hari ahad iaitu semlm jadi aku minta kebenaran farah utk hantar kapis ni smlm.. Hmm seb baik farah setuju.. Sebenarnya tukang antar aku tu tak tau kat mana rumah adik farah ni.. fening gak aku... camna nak tolong dia ek... last2 baru teringat aku ada member kat tempat tu, lepas bincang dgn member, dia tunggu kat 7E di pekan Baling tu.. so member aku tu tunjukkan kat tukang antar ni rumah adik farah.. Hmmm kebetulan member aku tu lak setaman dgn adik farah.. selang 2 lorang jer.. hmmm selamat.... selamat... :D


Terima kasih ye farah.. it's so nice to know u.. sungguh mesra dan sgt tak cerewet ok.. :D

Untuk seketika waktu, aku agak busy memproses gambar convo customer di usm baru2 ni.. jumpa lagi..

August 11, 2009

Lepat Liat

Hai.. lamanya tak buat kuih kan.. ni aku nak share resepi kuih tradisional.. Rasanya famous di sebelah utara.. Nama kuih ni lepat liat.. kalau boh inti nyoq di tgh2 kuih ni otomatik nama dia sudah tukar kepada lepat inti. Betoi ka?? aku pun tak sure tapi majoriti org sebelah utara kata lagu tu la... tapi aku lak dua2 lepat tu aku bedal jer sebab aku suka makan lepat ni.. Hanya lepat liat ni ja bleh masuk ke tekak aku. Lepat lain dari lepat ni aku tak suka makan lak.. bukan takat tak suka, nak cuba pun aku tak mau.. hmm pelik kan.. hehehehe..

Resepi lepat ni aku tak refer mana2 ruangan search di internet sebab aku ada 'Tok" yang mmg handal buat kuih2 tradisional ni.. So kalau nak buat kuih2 org lama2 ni mmg aku refer kat tok aku ja... org dulu2 mana ada pakai timbang2 brapa gram ke kilogram ke.. depa sukat pakai cawan atau pakai campak2 pastu rasa adunan tu kat tgn sendiri.. kalau nak tau manis ke tawar ke.. kena pakai lidah ler.. hehehe.. kalau rasa ok, maka ok ler.. lepas tu depa dah boleh agak dah bila nak buat sesuatu resepi tu.. Hmmm kata tok aku la...

ok, jom cuba resepi ni..
LEPAT LIAT
Bahan2:
1 peket kecil tepung pulut ( 500gm)
2 cawan gula merah
8 sudu makan gula pasir
1 1/2 cawan air
secubit garam
1 helai daun pandan - dicarik2
1 cawan santan pekat
Kelapa parut - ambil putihnya saja
Daun pisang secukupnya
Minyak masak
Cara2:
1. Masukkan air, garam, gula merah, gula pasir dan daun pandan ke dalam periuk.
2. Masak sehingga gula larut sepenuhnya. Tapis.
3. Di dalam mangkuk lain: masukkan tepung pulut dan masukkan santan.
4. Masukkan air gula tadi sedikit2 sambil gaul adunan. (Saya suka adunan sedikit lembik)
(Jika suka lepat anda keras sedikit, tak perlu masukkan air gula sehingga habis)
5. Ambil daun pisang, sapu sedikit minyak masak ke atasnya.
6. Lumur tapak tgn anda dgn sedikit minyak masak, ambil adunan tepung, gentel dan letak di atas daun pisang tadi. Jika suka inti, letak sedikit kelapa parut di tengah2nya. Tutup isi kelapa tadi dgn sedikit adunan tepung.
7. Lipat kemas dan lipat di kedua2 belah hujung daun pisang.
8. Kukus selama 15-25 minit.

August 10, 2009

Kelas : Cream Puff & Eclair


Kelas cream puff & eclair ni dihadiri oleh kak Aida.. Maaf, tak sempat nak amik gambar kak aida sebab anak2nya dah memanggil ajak balik.. Kelas berjalan dengan lancar dan tak la memakan waktu yang panjang sebab semua bahan2 aku dah siap sedia dari awal.. pendek kata aku dah timbang semua bahan2.. Bila kak aida sampai, terus start buat cream puff.. Untuk inti cream puff, aku ajar kak aida 3 jenis inti dgn cara yang paling mudah dan jimat masa.. ya la, kalau untuk org2 meniaga, masa itu emas.. kalau dok kelebet satu2 benda tu lama2 sgt, rugi la.. heheheh... jadi ini hasil2 cream puff dan eclair dari tangan kak aida tu.. Thanks ya kak, apa2 soklan bleh sms saya bebila masa ja.. Insya'allah saya akan jawap.. :D

August 06, 2009

Suatu Hari Di Pulau Mutiara






Nothing much to say....

Ben Seploh utk Shahmi

Line internet yg tak tentu hala lately ni buat aku bosan dan malas tul nak update blog walaupun masih byk gambar2 yg belum aku update.. Ni percubaan yg entah ke berapa sejak seminggu ni.. Alhamdulillah, boleh jugak aku update blog ni.. Hmmm..

Seingat aku belum ada lagi kek2 aku yg bordernya berwarna hijau.. sebab? hijau itu bukanlah pilihan utama aku.. kecuali utk deco dedaun aje.. tapi bila mak shahmi order kek gambar ben 10, mau tak mau aku boh jugak border kaler ijau ni.. rupanya shahmi suka plak kaler hijau ni.. dia kata kek sedap dan cantik.. apa pun, terima kasih ye..

August 03, 2009

Di hari lahir Huda...



Regular customer, kak su order untuk birthday anak dia yg comel dan ala2 minah saleh rambutnya iaitu Huda.. mmg aku geram dgn budak kecik ni.. comel tul.. putih gebu dgn pipi seketul lak tu.. geram..geram.. mcm nak angkut bawak balik ja budak kecik tu.. hehehe.. Kak su order kek birthday, cuppies dan cream puff. Sebenarnya cuppies tu kak su order 2 set tapi ada miscommunication, aku terbuat 1 set ja..huhuhuhuhu.... Kak su ajak aku makan nasi minyak skali kat umah dia, tapi aku malu la plak.. sebab sebatang kara ja kat situ.. aisya pun tak ikut.. jadi aku balik sebelum nasi sampai.. sori ya kak su, mmg segan la.. nanti raya kak su buat nasi best2 skit kami p makan ok.. hehehe.. Untuk feedback kek yg besar tu kak su kata tak berapa best sebab dia agak berderai bila dipotong.. aku pun heran gak.. adakah kerana aku menukar jenis tepung? atau adunan tu kurang air walaupun aku rasa aku dah lebihkan air masa mengadunkan kek tu? atau tersilap teknik kat mana2? hmmm kena buat post-mortem ni.. Sori la kak su naa, sebab kek tu hangsuiiiiiiiiiiiiiiii plak... untuk feedback cuppies, mula-mula tgk cuppies kak su kata 'cantiknyaaa....' pastu esok tu kak su sms bgtau cc tu marvelous & sedap.. mmg suka bila kak su puas hati dgn cuppies tapi aku tetap tak puas hati sebab kek sebiji tu berderai... hmmmmmmmmmm....


Slide 1

Slide 2

Slide 3

Cuppies

My Buddies

Sepintas Lalu

get this widget here