Bahan2 :
1 peket bun mix
1 peket yis mauripan
4 scoop susu tepung
175ml air
1 sb kopi emulco
1 biji telur gred B - dipukul sedikit
Inti :
Coklat button
Kismis hitam
Isi kuaci / biji bunga matahari
sedikit sapuan ganache
Cara2 :
1. Masukkan bahan2 cecair ke dalam bread maker
2. Masukkan susu tepung, tepung bun mix dan yis di atas sekali
3. Tekan menu 'doh' dan biar bread maker buat keja sendiri sampai adunan tadi kembang dan jadi doh..
4. Keluarkan doh dan tumbuk2 bagi mengeluarkan udara / angin di dalam doh tu. Uli sekejap
5. Tabur tepung atas meja / papan pencanai / loyang besar, canai memanjang
6. Sapukan ganache, taburkan isi kuaci , kismis dan choc button
7. Cantumkan @ tutup doh tadi dan cantumkan hujung kiri dan kanan dan buat bulatan.
8. Gunting sedikit atas doh tersebut dan biar selama 30 minit.
9. Percikkan air ke atas doh dan masukkan dlm oven selama 20 ~ 25 minit pada suhu 190c.
10. Dah masak, keluarkan bun & sapukan dengan marjerin sebelum dihidangkan..
Bila dah siap aromanya mmg best giler... ada bau coffee tapi bila mkn takda plak rasa kopi tu...yg ada cuma pada bau... pastu rasa coklat, kuaci, kismis semua bercantum jadi 1.. tapi mmg sedap la bun ni..nnti nak buat lagi.. :D
No comments:
Post a Comment