Aiskrim Badam
Bahan A:
2 biji telur
50 gm gula castor
1/4 sk esen vanilla
Bahan B:
100gm diary whipping cream
Bahan C:
200 gm non dairy whipping cream
100gm badam - di mesin kasar & di toast sekejap
1 sb ganache ( choc + whipping cream )
Cara:
Putar Bahan A hingga sebati. Didihkan Bahan B dengan api yg perlahan hingga timbul bubble2 di atasnya. Angkat dan biarkan suam.. kemudian masukkan Bahan2 A yg telah sebati tadi. Masukkan ganache dan badam ke dalamnya. Putar non dairy whipping cream hingga kental. Masukkan non diary whipping cream ke dalam Bahan2 tadi... kaup balik hingga sebati. Tuang dlm container, sejuk bekukan semalaman.
Bahan A:
2 biji telur
50 gm gula castor
1/4 sk esen vanilla
Bahan B:
100gm diary whipping cream
Bahan C:
200 gm non dairy whipping cream
100gm badam - di mesin kasar & di toast sekejap
1 sb ganache ( choc + whipping cream )
Cara:
Putar Bahan A hingga sebati. Didihkan Bahan B dengan api yg perlahan hingga timbul bubble2 di atasnya. Angkat dan biarkan suam.. kemudian masukkan Bahan2 A yg telah sebati tadi. Masukkan ganache dan badam ke dalamnya. Putar non dairy whipping cream hingga kental. Masukkan non diary whipping cream ke dalam Bahan2 tadi... kaup balik hingga sebati. Tuang dlm container, sejuk bekukan semalaman.
No comments:
Post a Comment