PANE AL CIOCCOLATO
Sumber : The World Of Bread Book (Chef : Alex Goh)
Bahan2 A :300gm tepung high protein
15gm serbuk koko
1/2 sk garam
25gm gula
2 sk yis mauripan
1 sk bread improver ( aku tambah )
1 sk bread softener (aku tambah sendiri gak)
Bahan B:
190ml air sejuk
Bahan C:
20gm mentega
Bahan D :
60gm chip coklat
Cara2:
1. Adun A sehingga sebati.
2. Campur B dan uli sehingga menjadi doh
3. Tambah C dan terus menguli sehingga doh menjadi lembut & kenyal
4. Tambah D. Gaul hingga sempurna
5. Bentukkan doh menjadi bebola. Tutup dgn plastik dan biarkan ia naik 2 kali ganda selama 50-60 minit ( aku tak buat bebola.. aku biar je dlm bekas adun tu dan tutup dgn towel lembap)
6. Tumbuk doh / uli untuk kluarkan angin. Dan biar selama 10 minit lagi.
7. Uli doh sekali lagi. Bentukkan menjadi lonjong dan masukkan ke dalam acuan lonjong yang telah bergris dgn kertas minyak. ( chef alex guna acuan bulat )
8. Biarkan ia naik selama 50 minit dan bakar pada suhu 190c selama 30 minit.
9. Bakar pada rak bawah dgn mengguna haba dari atas dan bawah ketuhar.
No comments:
Post a Comment