ROTI PUTIH
sumber : Alex Goh
Bahan A
480g tepung roti
120g tepung gandum
110g gula
10g garam
20g susu tepung
4 sudu yis segera
Bahan B
1 biji telur
300 ml air sejuk
Bahan C
60g mentega
Cara:-
1. Adun Bahan A hingga sebati.
2. Masukkan Bahan B dan uli sehingga menghasilkan doh
3. Campur Bahan C ke dalam doh dan terus menguli hingga elastik untuk menghasil doh yg lembut dan kenyal.
4. Tutup doh dgn cling film. Biarkan ia naik selama 50-60 minit atau berganda saiznya.
5. Tumbuk doh untuk membuang angin. Bentukkan doh.
6. Bakar 190c selama 30 minit atau hingga masak.
wooooww.. roti yang menjadi! geramnye tengok.. betul2 jadi tu.. sbb ia mengecut sikit lepas sejuk.. tahniah! : ana_muna@yahoo.com
ReplyDelete