My Followers

January 09, 2009

Roti Putih / White Bread


ROTI PUTIH
sumber : Alex Goh
Bahan A
480g tepung roti
120g tepung gandum
110g gula
10g garam
20g susu tepung
4 sudu yis segera


Bahan B
1 biji telur
300 ml air sejuk

Bahan C
60g mentega

Cara:-
1. Adun Bahan A hingga sebati.
2. Masukkan Bahan B dan uli sehingga menghasilkan doh
3. Campur Bahan C ke dalam doh dan terus menguli hingga elastik untuk menghasil doh yg lembut dan kenyal.
4. Tutup doh dgn cling film. Biarkan ia naik selama 50-60 minit atau berganda saiznya.
5. Tumbuk doh untuk membuang angin. Bentukkan doh.
6. Bakar 190c selama 30 minit atau hingga masak.

1 comment:

  1. wooooww.. roti yang menjadi! geramnye tengok.. betul2 jadi tu.. sbb ia mengecut sikit lepas sejuk.. tahniah! : ana_muna@yahoo.com

    ReplyDelete

Slide 1

Slide 2

Slide 3

Sepintas Lalu

get this widget here