My Followers

December 31, 2009

Cupcakes Hantaran

Pejam celik dah 31 Disember 2009. Bermakna ini hari terakhir untuk kita tunaikan hajat2 atau azam2 yang belum terlaksana yang nak kita buat utk 2009.. itupun kalau masih sempat la kan.. setakat ni 80% azam dan hajat aku dah terlaksana.. Hajat anda plak camna? Apapun, kita tinggalkan 2009 di dalam lipatan kenangan.. Baik buruk perkara-perkara yang kita lalui di tahun ni kita jadikan sebagai pengajaran, panduan dan pengalaman di masa akan datang.

Selamat datang 2010, semoga hari-hari mendatang kita lalui dengan penuh rasa syukur dan tenang.. Tiada apa yang lebih membahagiakan aku selain dari diberkati dan dilindungi oleh Allah swt.. Insya'allah.....


Hantaran Cupcakes yang ditempah oleh jiran depan untuk majlis pertunangan di Ipoh. Ingin tema putih & pink untuk hari bahagia mereka..

Selain cupcakes, kakak ni juga tempah 30 biji choc chip muffin bersaiz L... Terima kasih byk2 kerana sudi tempah dari Raqyn Utara Cakes..

December 23, 2009

Pengantin Lagi




Tarikh : 19 Dis 2009
Lokasi : Lunas, Kedah.

December 22, 2009

Pondan Kuning



Kek hantaran fondant kak su lawyer order untuk dibawa ke Banting, Selangor. Toche2 kak su..


December 21, 2009

Kek Hantaran Hijau



Kek hantaran untuk pengantin umah sebelah......


December 17, 2009

Selamat Pengantin Baru













Pengantin : Emi Faizal & Alyani

Lokasi : Harvard Sentosa Resort, Gurun, Kedah.

Kekasih Jauh Di Mata

Order dari Fara, Maybank Cameron Highlands untuk sang kekasih yang berada di Lunas, Kedah. Walaupun jauh di mata tapi dekat di hati... Fara yang putih melepak ni telah menempah sebiji kek choclate moist sebagai kejutan buat buah hati tercinta...depa ni sama2 putih melepak.. sama padan... dan sama segak tau...
Untuk Fara dan si dia.. semoga berbahagia selalu dan cepat2 naik pelamin ye..

Terima kasih daun keladi ye Fara..

December 11, 2009

Kek Hantaran



Kek Hantaran yang ditempah 2 minggu lepas.. nak tema putih & merah..


Si kecik aku ni pun nak gak menempek kat kek ni... Apa pun terima kasih pada pelanggan istimewa ni sebab dah 3 kali order kek dari aku.. Terima kasih daun keladi na...

December 10, 2009

Order Dari Kak G


Sambungan order dari kak g... selain dari tart buah, kak g order cupcakes untuk individual set, nutty choc tart, double cheese blueberry tart..


Selain dari tu, kak g bukan stakat order saja.. tapi siap tapaukan ayam ni kat aku.. pehhhhhh sedap weh.. sat ja licin kami makan dalam keta.. sebab mmg masing2 tengah lapaq tak hengat punya... hehehe.. apa pun terima kasih byk2 utk tempahan tu dan untuk ayamas ni jugak.. mmg sedap sgt2... anak pun suka.. jenuh berebut tau.. hehehhee..


December 01, 2009

Fruit Tartlet


Ingat lagi Kak G yang muda belia yang aku crita kat entry lepas tu? haaaaaaa kali ni Kak G order lagi tart buah ni untuk dijadikan hantaran pulak.. Selain dari tart buah ni Kak G order cheese tart, choc tart dgn cuppies juga..nanti aku update ok..

Semua order ni aku hantar hari raya korban yang kedua.. jenuh kak g tunggu aku, awal pagi tu aku berada di tempat korban sebab every year aku dan hubby mmg masuk korban 1 'panggu'.. Mula tu rasa mcm sempat nak jumpa kak g seperti waktu yang dijanjikan, tapi mcm2 hal pulak di jalan.. minta maaf sgt2 naaa kak g, ej terlewat 25 minit.. sian kak g kena tunggu.. :(

Apapun aku mmg cukup2 bersyukur sebab dapat customer yang tak cerewet dan baik mcm kak g ni.. dan ramai juga customer aku yg sebenarnya tak cerewet..mudah untuk berurusan dengan depa semua.. Terima kasih byk2 atas sokongan anda semua ye..


November 26, 2009

Choux Pastry / Cream Puff


CHOUX PASTRY
(source : Joy Of Baking - thanks a lot.. :D )
Ingredients :
1/2 cup (70 grams) all purpose flour
1/2 teaspoon granulated white sugar
1/4 teaspoon salt
1/4 cup (4 tablespoons) (57 grams) unsalted butter
1/2 cup (120 ml) water
2 large eggs, lightly beaten

Egg Wash Glaze:
1 large egg
1/8 teaspoon salt

Whipped Cream:
1 cup (240 ml) heavy whipping cream
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1 tablespoon (14 grams) granulated white sugar
( i add 1 tbs choc emulco )

Garnish:
Powdered (Confectioners or icing) sugar

METHOD :
Choux Pastry: Preheat oven to 400 degrees F (205 degrees C) and place rack in center of oven. Line a baking sheet with parchment paper.


In a bowl sift together the flour, sugar and salt. Set aside.

Place the butter and water in a heavy saucepan over medium heat and bring to a boil. Remove from heat and, with a wooden spoon or spatula, quickly add the flour mixture. Return to heat and stir constantly until the dough comes away from the sides of the pan and forms a thick smooth ball (about a minute or two). Transfer the dough to your electric mixer, or with a hand mixer, and beat on low speed a minute or two to release the steam from the dough. Once the dough is lukewarm start adding the lightly beaten eggs and continue to mix until you have a smooth thick paste. Spoon or pipe 12 mounds of dough onto the baking sheet, spacing them a couple of inches apart. Beat together the egg and salt for the glaze. With a pastry brush, gently brush the glaze on the tops of the dough.

Bake for 15 minutes and then reduce the oven temperature to 350 degrees F (177 degrees C). Bake for a further 30 to 40 minutes or until the shells are a nice amber color and when split, are dry inside. Turn the oven off and, with the oven door slightly ajar, let the shells dry out for a further 10 - 15 minutes. Remove from oven and let cool on a wire rack.

For whipped cream: In a large mixing bowl place the whipping cream, vanilla extract, choc emulco and sugar and stir to combine. Cover and chill the bowl and whisk in the refrigerator for at least 30 minutes. When chilled, whip the mixture until soft peaks form.

To Assemble: Split the pastry shells in half and fill (or pipe) with whipped cream. Place the top half of the pastry shell on the whipped cream and dust with powdered (confectioners or icing) sugar.

November 24, 2009

Coklat..oh..coklat!!

Ni keja aku pada ujung minggu yg lepas.. mai try test buat coklat.. hehehehe... org lain (maksud aku bakers lain la.. ) dah lama pandai kan? aku baru nak terhegeh2 nak experimen buat coklat ni... tapi ok la...daripada tak cuba langsung dan daripada dok saja ja pada ujung2 minggu.. ada hasil gak bila bereksperimen dgn coklat ni.. Ecah pun sampai tak larat makan dah coklat2 ni semua... hehehehe..
Kombinasi kaler yg paling aku suka...hehee...
ni strawberry roses yer.. dlm dia ada filling strawberry...

yg ni lak choclate pistachio... tapi 2-3 biji je yg kemas.. yg lain haru sket.. ngeh..ngeh..ngeh..

yg last ni lak choclate mocha... aku paling suka coklat ni sebab rasa dia ada pahit2 skit.. tak la manis sgt.. hehehe..

Selamat menjamu mata ya.. :P

Slide 1

Slide 2

Slide 3

Cuppies

Sepintas Lalu

get this widget here