My Followers

December 30, 2008

Tattura Mousse














Dah 2 kali buat mousse ni sebelum p course last year.. Mmg sedap.. mcm aiskrim pun ada. Memang tak sempat nak masukkan dalam fp sebab konon2nya lepas balik dari course tu baru la nak letak dlm fp.. tapi malang nasibku bila 3 folder gambar di pc bilik pejabat aku tu dah didelete!!! Tak sengaja atau disengajakan??
Sapa la yg baik tu kan...huhhh!! sabar la wahai hati sebab sabar itu separuh dari iman!! walaupun aku mmg nak meletup gilos bila all pic folders dah clear dari desktop. Banyak gambar yg tak upload lagi. Tapi what to do... (hmmm.. kalau aku cekik2 manusia tu pon best jugak nooo.. grrrrrr...!!!!!!!!!)
Ok..calm down beb.. Back to this mousse, sib baik bila aku check thumb drive, masih ada 3 keping gambar ni.. jadi la kan..dari takdak langsung.. Topping dia leh letak jem strawberry, blueberry filling, choclate cream, rasberry filling atau apa saja yg berkenan di tekak masing2. Langkah penyediaannya agak panjang tapi tak la serumit mana pun.. tapi ada step2 yang aku tinggalkan sebab nak jimat masa. Kalau dalam buku, depa boh jem rasberry.. sure sedap meh!!
Cream cheese tu kalau guna mascarpone mmg la malatop!!! tapi mahai sehhhh... dekat RM30 seketoi.. jenis phila lak abih stok, aku tgk ada brand tattura je... takyah pk 3-4 kali lah..sambaq seketoi!! So let's share this recipe! talak menyesai punye....
TATTURA MOUSSE
(resepi asal : Mascarpone Mousse )
Sumber : The Art of Cookies & Cakes

Bahan2:
60gm gula
1 cawan air
10gm agar-agar
2 biji kuning telur
250gm krim keju tattura
150ml krim uht
1st kulit lemon diparut

Cara2:
1. Rendam agar2 dalam air selama 1 jam supaya lembut.
2. Masak gula, air dan agar2 hingga larut.
3. Tuang ke dalam mangkuk berisi kuning telur dan pukul hingga berkrim.
4. Apabila suam, campurkan dengan keju tattura, sedikit demi sedikit dan gaul sebati.
5. Putar krim uht pada kelajuan tinggi hingga kembang.
6. Isi campuran keju dan kulit lemon dan kacau sekata.
7. Isi tattura mousse dalam piping beg. Paipkan ke dalam acuan pilihan masing2 hingga hampir penuh.
8. Simpan dalam tempat ais sehingga keras.
9. Terbalikkan acuan atas pinggan, keluarkan mousse dengan perlahan.
10. Paipkan/picit blueberry filling/ strawberry jem atau choclate cream di atasnya.
11. Hias sesuka hati.

No comments:

Post a Comment

Slide 1

Slide 2

Slide 3

Cuppies

Sepintas Lalu

get this widget here