My Followers

May 31, 2010

Carrot cake & Frosting


CARROT CAKE WITH CREAM CHEESE FROSTING
 
Bahan-bahan :
Bahagian Kek :
1 1/4 cup minyak jagung (kalo darurat, myk masak pn blh)
4 biji telur gred B (asingkan putih dan kuning)
120 gm gula castor ( i used 100gm)
120 gm gula perang (i used 110gm)
100 gm walnut cincang ( panggang sebentar)
250 gm tepung high protein (tepung gandum pn ok)
1 tsp baking soda
1/4 tsp garam
1/4 serbuk kulit kayu manis (boleh lebihkan kalau suka) (i didn't put this)
1 1/2 cup carrot yg telah disagat
1 cup golden raisin (kalau ganti buah masam2 pn boleh e.g prune, nenas kiub - ditoskan airnya)
1 tbs susu pekat (utk moist - kalau xnak xpe) 

Cream Cheese Frosting :
120gm gula icing
250gm cream cheese
120gm unsalted butter (kalo xde unsalted, belasah je la) 

Cara-cara:
Pukul kuning telur, masukkan minyak, sebatikan. Masukkan pula gula perang dan gula castor serta carrot. Masukkan walnut, dan juga kismis kuning. Sebatikan.
Kemudian, masukkah bhn2 kering yg telah diayak (tepung, baking soda, serbuk kulit kayu manis dan garam). Kaup balik dengan senduk kayu.
 
Dlm bekas lain, pukul putih telur hingga menjadi soft peak. Masukkan ke dlm adunan kek td. Kaup balik dn sebatikan. Masukkan dlm loyang 9 inci yg telah di alas kertas minyak. Bakar selama 45 minit pada suhu 180C. Guna lidi utk pastikan dalam kek masak. Bila kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar. 

Cream cheese frosting : 
Masukkan cream cheese, gula icing yg telah diayak, dan butter ke dalam food processor (FP). guna blender pn ok. Blend kan semua, dan sapukan di atas kek.  ( Tak pun guna mixer cam biasa je.. )

utk lebih sedap, chill kan semalaman.
note that frosting tu senang melt kalo letak kt luar lama2. so, bila btul2 nk makan baru bring out. Untuk kek ni aku tak letak frosting sebab budak2 tak suka plak..

happy baking! ^__* 

 

No comments:

Post a Comment

Slide 1

Slide 2

Slide 3

Cuppies

Sepintas Lalu

get this widget here