My Followers

March 19, 2009

Kek Coklat Berinti

Baru-baru ni ada buat kek coklat ni.. memandangkan ada stok inti krim cheese yang yang berbaki masa buat cheese tart dulu.. Pastu colek sket, rasa mcm elok lagi.. mungkin sebab lepas guna dulu terus simpan dlm peti sejuk so cream cheese tak rosak lagi. Apa lagi terus paipkan ke dalam kek ni.. nak kata kek ni mcm choc marble cheese cake tu rasanya tak brapa sama. Sebab kat dasar kek tu aku letak blueberry filling sket.. Pastu isi adunan kek coklat hampir penuh kat acuan kertas tu, baru paipkan cheese cream tu dari atas.. Resepinya i'll will share it later sebab tertinggal kat umah la plak...


Rasa2 leh bayang dak rasa kek ni camne? rasa coklat, rasa masam2 blueberry dan rasa lemak2 cheese cream... Promise will share this recipe ok..
KEK COKLAT BERINTI
Bahan2 :
250 unsalted butter - dilembutkan
220 gm gula castor
3 biji telur
330 tepung naik sendiri - diayak
1 st soda bicarbonat - diayak
secubit garam-diayak
20gm serbuk koko - diayak
150 ml susu segar
20gm choclate emulco
Bahan2 Filling:
Blueberry filling
Cheese filling ( dimasukkan ke dalam piping beg ) ( Lebihan dari cheese tart )
Cara2:
1. Putar unsalted butter dengan gula kastor hingga lembut kembang dan gebu.
2. Masukkan telur sebiji2 sambil terus memutar hingga telur sebati dan kembang.
3. Masukkan susu segar selang seli dgn bahan2 yang diayak. Putar sebentar.
4. Masukkan choclate emulco. Putar maksimum sekejap saja.
5. Masukkan 1 @ 2 sudu besar adunan ke dalam acuan.
6. Masukkan 1 sudu kecil blueberry filling ( lebih pun takpa..suka ati je)
7. Masukkan adunan kek yg selebihnya hingga 3/4 penuh
8. Paipkan cheese filling ke dalam adunan kek tadi.
9. Bakar dalam oven pada suhu 180c selama 20 - 30 minit.

1 comment:

Slide 1

Slide 2

Slide 3

Cuppies

Sepintas Lalu

get this widget here