BUN KACANG MERAH
Bahan A :
240 ml air
500 gm tepung high protein
60 gm telur
20 g susu tepung
80 g mentega
80g gula kastor
1 camca teh garam
2 camca teh instant yeast
1 camca teh improver
Bahan B:
Inti kacang merah secukupnya
Bahan Sapu :
2 biji telur + Sedikit pewarna kuning = kacau kembang dan warna sebati Sedikit bijan - goreng tanpa minyak
Sedikit mentega utk disapu
Cara2:
Masukkan kesemua bahan A ke dalam mixer. Putar selama 25 minit. Keluarkan doh dan tumbuk utk membuangkan udara. Rehatkan 10 minit dengan ditutupi dgn kain lembap.
Bahagikan doh dan uli menjadi bebola kecil. Isi dgn inti kacang merah dan biarkan naik sekali ganda lagi. Sapu dgn telur dan taburkan bijan. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180C selama 15 minit. Keluarkan dan sapu mentega pada permukaan roti ketika roti masih panas.
HOLIDAY....
15 years ago
meletopsss...sedap nampak bun tu..
ReplyDeleteboleh try la pasnih..
tahniah..maju setapak jadi jurufoto..
pasnih boleh ajar aku kan..kekeke..