My Followers

February 09, 2009

Happy Birthday Bro! Kek Chiffon Pandan

Sori2 pada kengkawan atau sesapa saja yg berkunjung ke blog ni yg tak berupdate ni.. tak sempat nak update sebab dok bz dgn keja2 ofis pastu bz mengedit gambar2 pengantin.. member nak cepat tu yg kena restkan blog ni sat.. Ni baru nak update gambar2 yang disnap pada musim2 yang lepas... dah jadi belated birthday lak gambar ni..hehehe..


Tu dia... tak payah kotak2 kek segala... suam2 dari loyang terus angkat kluar.. hehehe..
alkisahnya gini.. petang tu masa p sopping brg2 kek utk customer lain tetiba terprasan kalendar kat kedai menunjukkan angka 23 di dalam bulan Januari. Pastu baru teringat, arini besday abg nd la.. camna leh lupa ni.. sowi...sowiii... balik tu dan2 kalut bersilat kat dapur.. nak buat kek aising mmg ler tak sempat sebab dah lewat pastu dok ingat, abg2 aku ni bukannya suka makan kek aising.. lebih baik buat kek lain.. tapi tekak ni tingin nak makan kek chiffon, terus godek2 bahan2 tgk semua complete.. terus adun aje.. harap2 menjadi ler... sebab kadang2 buat kek chiffon ni bila salah gaul terus hancuss... tu yg tensen tu.. maklum ler.. bukannya pandai sgt kan..

Bila dah siap tu, panas2 terus bawak p umah abg nd.. hmmmm rupanya menjadik dgn selamatnya kek aku ni dan terus selamat masuk perut time tu jugak.. heheheh..





Wanna slice? heheh..
KEK CHIFFON PANDAN (copy paste dari fp Kak Rinnchan)
Sumber : Irene Chia
Adunan ni aku darab 3..baru dpt byk sket..maklum ler ramai nak makan.. hehe)
Bahan A (Diayak sebanyak 3 kali)
150gm tepung kek
1 camca teh baking powder
Bahan B
4 biji kuning telur saiz A
70gm gula castor
1/4 camca teh garam halus
Bahan C
85ml corn oil
115ml jus pandan,
Bahan D
4 biji putih telur saiz A
70gm gula castor
1/2 camca teh cream of tartar
1. Blend 10 helai daun pandan bersama 150ml air masak.
2. Dapatkan 115ml jus pandan. Gunakan saputangan kecil yg bersih utk memerah. Kalau guna penapis mungkin habuk-habuk hampas daun pandan akan turut masuk.
3. Gunakan handmixer utk memukul Bahan (B).
4. Masukkan canola oil dan teruskan memukul. 5
. Putar sehingga kembang.
6. Masukkan jus pandan. Teruskan memutar.
7. Teruskan memutar hingga rata.
8. Boleh tambahkan sedikit pewarna hijau untuk menaikkan lagi warna hijau. Tak bubuh pun tak pe.
9. Masukkan sedikit demi sedikit tepung. Dengan menggunakan spatula kacau setakat tepung hilang dari pandangan. Jangan terlebih kacau.
10. Bakar dlm oven 170c - 1 jam.

Ainnur Jeeha - anak abg n.dwife dia...
Happy eating..yum..yummm..

2 comments:

  1. comelnya anak abg nd ej nih... tol lah...antara kek yg akak malas nak cuba ialah kek chiffon...coz terai sekali dua tapi tak jadi2 pun. selalu dok pasang hajat je buat nya tidak hahaha

    ReplyDelete

Slide 1

Slide 2

Slide 3

Cuppies

Sepintas Lalu

get this widget here